Terugblik: 11stedenzwemtocht

Terugblik: 11stedenzwemtocht

Op vrijdagmiddag verzamelden we om 15:00 uur in de Swettehaven in Leeuwarden, de plek waar Maarten aan zijn tocht ging beginnen. Voor die tijd verzamelden de eerste vrijwilligers zich al in het Event Coördination Center (ECC) om daar de busjes met aankleding voor het evenement gereed te maken. In Leeuwarden trapten we af met een korte briefing en het uitgeven van de kledingpakketten. Waarna we vervolgens met twee aankledingteams de eerste stad gingen aankleden. Na een lekkere warme maaltijd arriveerde Maarten en ging hij te water. Na de start braken we de boel weer af om ons vervolgens te gaan verspreiden over de volgende twee steden: Sneek en IJlst. 

Team 1 ging richting Sneek en team 2 ging richting IJlst. Sneek was de eerste stad waar de 80 meezwemmers 2 kilometer met Maarten ging meezwemmen. Ook gelijk de eerste doorkomst in het donker wat voor een magisch effect zorgde. Met direct volle kades konden we geen mooiere start van de tocht wensen. Team 1 mocht na Sneek voor even naar huis om weer op te laden voor de volgende dag waar we om 07:30 uur zouden afspreken in Stavoren. Team 2 had nog een lange nacht voor de boeg. Zij gingen na IJlst, de tweede doorkomststad, nog door naar Sloten waar zij uiteindelijk pas om 06:00 uur wegreden naar huis. Team 1 stond rond die tijd alweer op om naar Stavoren te gaan. Hier kwamen meer dan 500 deelnemers aan het grote meezwemevenement. De deelnemers konden hier 500 meter of 2000 meter met Maarten meezwemmen met allemaal hetzeflde doel: zoveel mogelijk geld ophalen voor onderzoek naar kanker. Doordat Maarten voor op schema lag, werd het hele programma vervroegd, wat veel flexibileit van de vrijwilligers en deelnemers vroeg. Na wat hectiek hebben de vrijwilligers alsnog alle deelnemers op tijd kunnen registreren en naar de startvakken kunnen brengen zodat zij op tijd van start gingen en finishden. 'S avonds waren Hindeloopen, Workum en Bolsward aan de beurt, waar beide teams de steden weer mooi aankleden en ervoor zorgde dat de meezwemmers veilig te water gingen en er ook weer uit kwamen. De tweede nacht konden we relatief veel slapen in vergelijking met de eerste nacht en konden we bijtanken voor de volgende dag.

Om 07:30 uur stond team 1 alweer paraat in Harlingen en team 2 in Franeker. Beide steden werden weer mooi aangekleed en afgebroken. Daarnaast hadden we twee andere taken die verricht moesten worden. Hamilton Bright, sponsor van het evenement, had als activatie geregeld dat vrijwilligers polaroid foto's konden verkopen waarvan de volledige opbrengst naar het goede doel ging. Daarnaast verkochten zij ook lichtjes. Via internet kon iedereen een lichtje kopen voor een dierbare. Deze werden tijdens het weekend aan 5 bruggen gehangen waar Maarten in de nacht langs zou zwemmen. Eén daarvan was de Bartlehiem brug. Vrijwilliger Ychiena stond midden in de nacht klaar om ze op te hangen en aan te zetten, toen bleek dat Maarten toch eerst eerder dan gepland ging slapen. Uiteindelijk passeerde Maarten de brug pas toen het alweer schemerde. Dit mocht de pret niet drukken, de brug hing er alsnog prachtig bij. Ditzelfde hebben we met de bruggen in Sneek, IJlst, Paregga en Schettens gedaan. 

Op de vierde en laatste dag kon team 2 uitslapen aangezien zij alleen in Leeuwarden gingen helpen. Team 1 had om 04:00 uur de wekker gezet om naar Dokkum te gaan, echter bleek toen we wakker werden dat Maarten iets langer had geslapen waardoor wij ook iets langer konden slapen. Uiteindelijk verzamelden we daar om 07:30 uur en was de stad binnen no time helemaal aangekleed. Na drie dagen waren de teams goed geoliede machines geworden. Net als in Franeker verkochten we hier ook polaroid foto's, waarvan alle opbrengsten naar het goede doel gingen. Ik denk dat voor velen dit de meest bijzondere doorkomst was, aangezien Maarten hier een keerpunt had en honderden meters achter elkaar mensen langs te kade stonden om hem aan te moedigen. Hij was zelfs nog fit genoeg om een ererondje te zwemmen, wat voor een heel speciale sfeer in de stad zorgde. 

De laatse stop was Leeuwarden en wat waren we allemaal blij dat we daar weer mochten samenkomen. Dit betekende namelijk dat Maarten hoogstwaarschijnlijk de finish ging halen. Op zondag hadden we een van de aankledingsbusjes al helemaal uitgezocht en alleen de benodigde spullen voor Leeuwarden meegenomen. We hebben het hele terrein voor de laatste keer aangekleed en niet voor niks: Maarten ging de finish halen! Na een weekend met heel weinig slaap en een dag waarop het ongeveer 35 graden was, er een KPN storing was waardoor we elkaar niet meer konden bereiken en 112 ook onbereikbaar was, was het een heftige middag voor velen van ons. Maar we hebben ons er weer samen doorheengesleept. Alle vrijwilligers hebben vooraan op de kade gestaan om daar Maarten te onthalen. Nadat hij het bedrag bekend had gemaakt, werd hij door een erehaag van vrijwilligers naar het prodium begeleid. Na afloop van de finish, de huldiging van de meezwemmers en het podiumprogramma dronken we met z'n allen een welverdiende borrel. We kunnen terugkijken op een bijzonder weekend, een onvergetelijke ervaring. De sfeer in alle doorkomststeden, maar ook op de stukken tussen de steden was zo bijzonder en onbeschrijflijk mooi, dit is een ervaring voor ons en de EventMakers die niemand meer van ons afneemt. Dank naar alle betrokken vrijwilligers die het gehele weekend zoveel flexibiliteit hebben getoond en zo hebben bijgedragen aan de fantastische prestatie van Maarten van der Weijden: het uitzwemmen van de 11stedenzwemtocht van 195 kilometer om zoveel mogelijk geld in te zamelen voor onderzoek naar kanker. De teller van donaties heeft inmiddels de 6,1 miljoen euro gepasseerd, wat al een fantastisch resultaat is! Doneren kan nog steeds op www.11stedenzwemtocht.nl. 

Print

Name:
Email:
Subject:
Message:
x